No niby historia sprzed 40 lat, a sam pokrzywdzony nie żyje.Fabułować można, co się chce.
a tu konkretnie ten co opisał i pokazał na światło dzienne
W artykule czytamy:"Podczas gdy w mediach odnotowano wypadek samochodowy, który spowodował, że Lambert znalazł się w szpitalu, prawie nikt nie wspomniał o tym, jak doszło do wypadku: niespokojna egzystencja związana z piciem i narkotykami, w wyniku nadużyć, jakich doznał z rąk księdza SSPX, gdy był chłopcem , osiągając punkt kulminacyjny w wypadku samochodowym podczas jazdy pod wpływem alkoholu.Peignot przyznał się do nadużycia wobec Lamberta."Wg mnie jest prawdopodobne, że molestowanie zniszczyło jego psychikę, życie, podobnie jak z tym samobójcą Michaelem Gonzalezem z pierwszego artykułu. Ale to tylko domniemania przecież, tego nijak się nie wykaże. Być może naciągnięte tu trochę fakty, ale to na pewno nie jest nieuzasadnione założenie. Powinni spróbować dotrzeć do rodziców Vincenta i poznać prawdę, jak jego życie wyglądało i czy można przypisać jego stan psychiczny molestowaniu.
Wiele przeszedłeś już w dzieciństwie. Alkoholizm taty, przemoc w rodzinie, gwałt ze strony sąsiada, molestowanie przez księdza – nie pytałeś Boga, gdzie On wtedy był?
Tu już nie chodzi o to, że ksiądz też człowiek i to grzeszny, tu jest systemowe kłamstwo, a samo tuszowanie woła o pomstę do nieba.
Plus jeszcze to kuriozalne oczekiwanie, że trzeba przedstawić "niezbite dowody", takie na "wagę" sądową.
Tylko zanim się wykona wyrok, to trzeba winę _UDOWODNIĆ_ . Jeszcze raz: U D O W O D N I Ć.
Szanowna Pani, przy całym szacunku dla Pani osoby i wkładu na tym forum. Zalecam aplikację listu św. Pawła do Koryntian 1.Kor.14:34,35.W tej wypowiedzi prezentuje Pani mentalność lewaczki, bo "serce i uczucia" tak podpowiadają. Słyszała Pani o Kogucie? Ja "lubię" takich świrów, nawet książkę jego kiedys kupiłemhttps://pl.aleteia.org/2018/02/21/andrzej-sowa-zlamalem-wszystkie-przykazania-ale-bog-uczynil-dla-mnie-cud-wywiad/
CytujWiele przeszedłeś już w dzieciństwie. Alkoholizm taty, przemoc w rodzinie, gwałt ze strony sąsiada, molestowanie przez księdza – nie pytałeś Boga, gdzie On wtedy był? Jak Pani widzi, budowanie takich zależności to czysta samowola. Na bazie takich "teorii" można udowodnić wszystko.
Cytat: Anna M w Maja 06, 2020, 13:36:37 pmTu już nie chodzi o to, że ksiądz też człowiek i to grzeszny, tu jest systemowe kłamstwo, a samo tuszowanie woła o pomstę do nieba. I rozumiem, że Pani ma dowody na systemowe kłamstwo i tuszowanie? Bo jak nie, to grzeszy Pani przeciw 8 przykazaniu i proszę powrócić do zaleceń św. Pawła z listu do Koryntian.
Cytat: Anna Plus jeszcze to kuriozalne oczekiwanie, że trzeba przedstawić "niezbite dowody", takie na "wagę" sądową. Jasne, jeszcze trybunały ludowe z gilotyną potrzebne i wyrok według ankiety, czego lud boży pragnie.Nie, żebym zostal źle zrozumiany. Jak najbardziej jestem za reaktywacją Bulli Piusa V "Horrendum Illud Scelus".Parady sodomitów wszelkiej maści budzą we mnie obrzydzenie i odrazę.Tylko zanim się wykona wyrok, to trzeba winę _UDOWODNIĆ_ . Jeszcze raz: U D O W O D N I Ć.
Zalecam aplikację listu św. Pawła do Koryntian 1.Kor.14:34,35.
W tej wypowiedzi prezentuje Pani mentalność lewaczki, bo "serce i uczucia" tak podpowiadają.
Cytat: DarPius w Maja 06, 2020, 17:10:32 pmSzanowna Pani, przy całym szacunku dla Pani osoby i wkładu na tym forum. Zalecam aplikację listu św. Pawła do Koryntian 1.Kor.14:34,35.W tej wypowiedzi prezentuje Pani mentalność lewaczki, bo "serce i uczucia" tak podpowiadają. Pierwsze to proszę przestać się nadymać i kąsać, bo ja też potrafię. Cytat pozwolę sobie zacytować: "34 6 kobiety mają na tych zgromadzeniach milczeć; nie dozwala się im bowiem mówić, lecz mają być poddane, jak to Prawo6 nakazuje. 35 A jeśli pragną się czego nauczyć, niech zapytają w domu swoich mężów! Nie wypada bowiem kobiecie przemawiać na zgromadzeniu."I do czego ten cytat tu pan mi zaserwował? Pasuje jak kwiatek do kożucha. Proszę iść do któregoś kapłana gdzie pan jeździ na Mszę i niech panu wytłumaczy jak należy rozumieć. Ja ze swej strony zacytuję panu fragment z takiego katechizmu FSSPX pt. "Katechizm o kryzysie w Kościele"... dla ułatwienia dodam, że to fragment z 76 pytania.
Szanowna Pani, przy całym szacunku dla Pani osoby i wkładu na tym forum. Zalecam aplikację listu św. Pawła do Koryntian 1.Kor.14:34,35.W tej wypowiedzi prezentuje Pani mentalność lewaczki, bo "serce i uczucia" tak podpowiadają.
Poza tym jest w adhortacji Christifideles Laici, w punkcie 51 wyraźnie napisane, że kobieta zostaje upoważniona i włączona do uczestnictwa w podstawowym apostolacie Kościoła: w ewangelizacji. Z drugiej strony, kobieta jest wezwana do tego, aby właśnie spełniając ten apostolat korzystała z właściwych jej "talentów": przede wszystkim z talentu, którym jest osobowa godność, a następnie z talentów związanych z jej kobiecym powołaniem.Kobieta w ramach uczestnictwa w życiu i misji Kościoła nie może otrzymać święceń kapłańskich i dlatego nie może spełniać funkcji wynikających z kapłaństwa sakramentalnego. Źródło tej dyspozycji Kościół zawsze widział w całkowicie wolnej i suwerennej decyzji Jezusa Chrystusa, który na swych Apostołów powołał samych mężczyzn."
Ja nie mam i nie muszę mieć żadnych dowodów, bo fakty i dowody zostały przedstawione w artykułach.
Jak pan nie czytał to proszę poczytać , całe tłumaczenie pierwszego transkryptu:Link do tłumaczenia 1 transkryptu:https://drive.google.com/file/d/1EhuhnkDGa3I8gTQsQq_Rp6IITNEb4U44/view... a drugi artykuł proszę czytać z googlem, chyba że j. angielski nie sprawia kłopotu:https://www.churchmilitant.com/news/article/sspx-gave-pedophile-access-to-boys[/size]
To ja tez mogę z tego artykułu co powyżej podałam nie jedno panu zacytować, ale nie zrobię tego, proszę przeczytać całość. Proszę wziąć sobie pod uwagę to, że ani przypadek Koguta, ani ten drugi podany przeze mnie nijak się mają do sytuacji przypadku Lamberta, gdyż Kogut był z dala od Boga, sytuacja w domu rodzinnym daleka była od dobrej, katolickiej rodziny, to była patologia i on się nawrócił, jakaś koleżanka mu w tym pomogła, rekolekcje.
A w przypadku Vincenta Lamberta to był to 11 -letni chłopiec, z katolickiej, tradycyjnej rodziny związanej z Kościołem i to czego on doznawał, to wprost trudno wyrazić słowami. To okaleczona psychika i zniszczone kiełkujące życie, bo co to jest te 11 lat?
Proszę nie czytać między wierszami, tylko wiersz po wierszu i jak najbardziej można wysnuć takie zależności jak napisałam, [...]"Wg mnie jest prawdopodobne, że molestowanie zniszczyło jego psychikę, życie, podobnie jak z tym samobójcą Michaelem Gonzalezem z pierwszego artykułu. [...]
Cytat: DarPius w Maja 06, 2020, 17:10:32 pmZalecam aplikację listu św. Pawła do Koryntian 1.Kor.14:34,35.Sugeruje Pan, że kobietom nie wolno się tu wypowiadać?
W tej wypowiedzi prezentuje Pani mentalność lewaczki, bo "serce i uczucia" tak podpowiadają. No tak - tru-prawicowiec nie ma serca ani uczuć.
Cytat: Teresa w Maja 07, 2020, 08:58:37 amCytat: DarPius w Maja 06, 2020, 17:10:32 pmZalecam aplikację listu św. Pawła do Koryntian 1.Kor.14:34,35.Sugeruje Pan, że kobietom nie wolno się tu wypowiadać? W którym miejscu to zasugerowałem? A co to jest to Pani "tu"? Św. Paweł pisze o sprawach Kościoła. A Sądy Kościelne chyba do spraw zarządzania i dyscypliny należą?A co to, św. Pawła już nie wolno cytować?
Cytat: Teresa w Maja 07, 2020, 08:58:37 amW tej wypowiedzi prezentuje Pani mentalność lewaczki, bo "serce i uczucia" tak podpowiadają. No tak - tru-prawicowiec nie ma serca ani uczuć.Ja - proszę Pani - nie jestem żadnym prawicowcem, proszę mnie nie stawiać przed fałszywymi alternatywami. Ja jestem katolikiem.
Ja tam Lolka nie czytuję, bo gawędziarstwo herezjami przeplatane. Katolickie uszy powinny tego raczej unikać. Ale jak już ma Pani taka potrzebę, to ma to zastosowanie chyba do jego kościoła nowego adwentu, bo w katolickim tak nie było nigdy.
"odszczepieńcza sekta katolicka". Albo ignorancja, albo zła wola.Co do "FSSPX przychylne zboczeńcom", Pan Voris powinien to wiedziec najlepiej, mam tu na myśli - w pozytywnym znaczeniu - miłosierdzie Kościoła Katolickiego..Najlepiej wyślijcie te "dowody" do Sekielskiego.
... to pod rozwagę administracji. Wszak to ponoć katolickie forum.
Cytat: Anna M w Maja 07, 2020, 23:43:16 pm... to pod rozwagę administracji. Wszak to ponoć katolickie forum.Już Pani da spokój z tym wskazywaniem administracji kogo z forum usuwać .... zostanie na końcu Pani sama i dopiero pocznie tęsknić za tymi mniej doskonałymi.